Rami Aaltonen

Juomakorifuton

Juomakori - näitä tarvitaan 16Heipä hei ystävät, tänään askartelemme sängyn. Sen pitää tapahtua kohtuullisin kustannuksin, olla mukava nukkua ja hyvä selälle, mahdollisimman kierrätettävä sekä ehdottoman tyylikäs.

Edellä mainitut määreet täyttää tietenkin juomakorifuton. Itse sängyn rungon raaka-aineet ovat lähes kokonaisuudessaan kierrätettävissä hyvin helposti. Suurimmaksi osaksi raaka-aineiden lunastamiselle takaisin hankintahinnalla on jopa olemassa vakiintunut järjestelmä ja palautusautomaatteja. Radikaalia kierrätettävyyttä.

Tässä esimerkkitapauksessa rakennetaan 160cm leveä runko, jolle sijoitetaan 140cm leveä patja. Näin kumpaankin reunaan jää japanilaisittain kymmenen senttiä sängyn runkoa paljaaksi luomaan itämaista tunnelmaa. Kaksi mahtuu mukavasti, mutta enemmänkin tietenkin sopii, mikäli kaikki ovat liikkeellä vapaasta tahdostaan ja oikealla asenteella, eikä vuoteeseen jo sijoittuneilla ole mitään isompaa revohkaa vastaan.


Tarvitaan seuraavia raaka-aineita:

Tuttu, kotimainen juomakori 16 kpl
Pitkiä nippusiteitä (näitä pitää liittää toisiinsa)
Puu- tai kipsilevyruuveja (uppokannalla, min pituus 30mm)
Puusälepohja, leveys 80cm 2 kpl

Optiona:

Maalia, purkinjämät ovat parhaita
140cm leveä vaahtomuovipatja parantamaan nukkumismukavuutta

Sitten töihin.

Juomakorifutonin perusyksikkö on siis juomakori, joita on käytetty runsaasti varsinkin keskikeimon kuljettamiseen ennen tölkkien yleistymistä. Koreja pitää hankkia 16. Kopat saat mistä tahansa ruokakaupasta, mutta kauppaan kannattaa soittaa etukäteen ja varata koreja. Juomapakkausjärjestelmää ylläpitävä Palpa ei varmastikaan ole tarkoittanut koreja tähän käyttöön, mutta c’mon, on tämä nyt aika paljon tärkeämpää kuin korikiipeily.

Korien ulkopintoihin voi halutessaan käyttää jotain muutakin väriä kuin ajatonta sinistä. Värjäys kannattaa tehdä hyvin tuuletetussa tilassa jossain muualla, kuin mihin punkka lopulta kootaan. Maalatessa korit tulee asetella vastaavaan asetelmaan (ks. kuva alla) kuin lopullisessa järjestyksessä. Kun olet asetellut korit kehään, merkitse ne sisäreunoille numeroin. Koreissa on varsin reilusti eri suuntiin meneviä pintoja, joten järkiaskartelija unohtaa heti alkuun haaveet korien maalaamisesta peittävästi kokonaan. Menee sitten nimittäin aikaa ja norttia, mikäli sellaisia tapaa poltella. Sanoisinkin, että kannattaa unohtaa koko työvaihe, tai tyytyä ulkoreunojen päällysosien maalaamiseen ja valmistautua henkisesti lopputuloksen olevan todennäköisesti varsin trashy, kuten tässä esimerkkitapauksessakin.

Korit kelpaavat palautukseen edelleen hieman maalia pinnassaan, mutta kaikkia maalilla sähellettyjä koppia ei ole fiksua palauttaa kerralla kauppaan hämmentämään viatonta palautusautomaatin hoitajaa. Itse hyödynsin koristeluun taloyhtiön askarteluhuoneessa pyörinyttä Miranol-purkin loppua, jota on täydennetty valkoisella spraymaalilla. Cool ja chic.

Nippuside - huom. pitää olla kyllin pitkiäPintakäsittelyn jälkeen korit kuljetetaan kohteeseen, johon vuode halutaan makuupaikaksi. Näin kokonaisen hienon sängyn muuttaminen osoitteesta toiseen onnistuu henkilöautolla. Korit asetellaan paikalleen (ks. ohjekuva) ja vedetään nippusitellä kiinni toisiinsa niin että soi. Tässä voi käyttää apuna kitaraviritintä tai äänirautaa. Varsinkin kulmaliitoksista tulee pitkiä, joten nippareita pitää liittää toisiinsa kyllin pitkien sidosten tekemiseksi.

Seuraavaksi korikyhäelmän päälle levitetään puusälepohjat. Korien pohjissa on kohtia, joissa muovia on reilummin ja puusälepohjat lasautetaan niistä kohdista uppokantaruuveilla paikalleen. Tähän on syytä varata ruuvinväännin tai hyvin paljon viitseliäisyyttä ryyditettynä kestävällä kämmennahalla. Puusälepohjista kiinnitetään ensimmäisenä ylin, eli se joka tulee sängynpäätyyn ja joka jää korien välistä avoimeksi. Samaisen päädyn tunnistaa siitä, että samoille hoodeille asetellaan ensin tyyny ja sitten oma pää, kun unien aika on. Tässä yhteydessä on tärkeää kiinnittää puu koreihin siten, että se tukee sängyn symmetristä muotoa. Kun yläpää puusälepohjasta on kiinnitetty, siirrytään suoraan toiseen päähän. Puusälepohjaa joutuu tässä kohta todennäköisesti hieman venyttämään, jotta se riittää korikehikon alareunaan asti. Viimeinen lauta vedetään aivan päädyn korien ulkoreunaan asti ja taas päästetään kaksi kättä sekä Black & Decker irti. Kun päädyt ovat ruuvattuna paikoilleen, kiinnitetään puusäleet koreihin vielä muutamilla ruuveilla sieltä täältä matkan varrelta. Sama juttu vielä toiselle puusälepohjalle, eli puiden päädyt kohdalleen toisiinsa nähden ja voitto häämöttää. Mikäli asentajaa janottaa, niin tässä kohtaa on mainio hetki avata asennusjuoma. Koreissa on kanniskeltu niin jaffaa kuin oluttakin, joten ne sopivat tunnelmaan luontevina vaihtoehtoina.

Tadaa, se on siinä. Patja vain paikalleen. Sälepohjan puut jäävät siis kymmenen senttiä kummastakin laidasta paljaaksi, aivan kuten futonin henkeen kuuluukin. Sänky on jämäkkyydessään hyvä selälle, se noudattelee pitkälle vietyä kierrätettävyyttä ja hyvätuloiset hipsterit soittelevat ostoaikeissa ovikelloa kuultuaan vuoteesta. Hankintakustannukset ovat minimaaliset, varsinkin kun ottaa huomioon mahdollisuuden vaihtaa korit takaisin rahaksi. Itse asiassa pantteja saatetaan hyvin nostaakin, joten kyseessä saattaa olla paras mahdollinen sijoitus epävakaina aikoina. Mitä muuta sängyltä voi toivoa?

[photo_gallery][/photo_gallery]

1 kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *